tisdag 24 maj 2016

Den vita döden





“En varm junidag blev jag kär
för första gången i mitt liv”





Det är Sverige under den tiden av 1900-talet då människor skickas till sanatorier för att blir friska såväl som för att dö. Det är under den tiden som rasbiologerna härjar runt i en poänglös och idiotisk jakt efter att sortera in människor i olika kategorier. Julia är tretton år och inlagd i Småland, långt från den rika familjen i Uppsala som är rädda för smittan. På besöksdagarna kommer ingen till henne. Ensam oroar hon sig för döden som är ständigt närvarande.

Men så en dag kommer en kille i hennes ålder till sanatoriet. Han jobbar tillsammans med sin familj på en kringresande cirkus. En bakgrund helt olik hennes egen. Och Julia blir nästan blixtförälskad i pojken med de bruna ögonen. Men hur ska hon våga närma sig honom, hon som blir så nervös att hon drar i sin örsnibb, hon som säger nej när hon vill säga ja och hon som aldrig haft en riktigt vän?

En spännande och sorglig bok som handlar om de första pirriga tonårskänslorna, och att leva med vetskapen om att man kan dö när som helst.

Titel: Den vita döden
Författare: Camilla Lagerqvist
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 169
Plus: Lyfter på ett intressant & fångande sätt fram en bit av Sveriges historia
Minus: Rasismens idioti hade gärna fått utvecklas mer
Första meningen: “En varm junidag blev jag kär för första gången i mitt liv”


/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar