fredag 29 januari 2016

Villig
"..."


I tonåren lästa jag Christina Wahldéns klassiker Kort kjol (en roman om våldtäkt) från 1998, jag minns den inte så bra... men minns att jag gillade den... men att den var lite seg och att huvudpersonen satt mycket på ett tak. I vilket fall har den nu uppdaterats för att passa bättre in i det moderna samhället och ungas vardag idag. Wahldéns nya bok heter Villig och hon kallar det själv för en Kort kjol 2.0.

Det handlar nu om Nora 13 år som blir våldtagen av sin pojkvän (Edvin i nian) på skolans toalett, de har haft sex tidigare men den här gången vill hon inte. Fast Nora inte vill berätta vad som hänt och inte går tillbaka till skolan sprider sig historien snabbt. Sociala medier svämmar över, Horan Nora har anmält snälla snälla Edvin för våldtäkt! Men det handlar inte bara om Nora, det handlar lika mycket om hennes storasyster, föräldrar, klasskompisar, om hur skolan hanterar det som hänt och om Edvin. Och mest handlar det kanske om en rå kultur där rykten kan färdas väldigt snabbt, inte bara på kvällarna utan även på lektionstid under bänkarna.

Villig är lättläst, det går snabbt och är spännande. Kanske lite för spännande, kan inte låta bli att störa mig på att Villig verkar innehålla ALLA tonårsproblem som finns! Det blir lite förmycket, eller lite för brutalt. Alla upplever nog att livet har sina upp och nedgångar, men inte alla unga råkar ut för riktigt hemska saker. Förutom i Villig.

Boken kvallite är här att det pekas på någonting väldigt viktigt när det kommer till frågan om våldtäkt, hur kan så många stå på Edvins (mannens) sida? Och varför respekterar inte karaktärerna varandra? Rykten finns alltid (den gamla valsen om att killen är kung och tjejen hora etc.), men jag önskar att det fanns någon gräns för vad som skickas och delas. Integritet är nånting det måste pratas mer om!


Titel: Villig
Författare: Christina Wahldén

Utgiven: 2014
Antal sidor: 163
Plus: Visar hur snabbat rykten kan spridas
Minus: För många teman, alla karaktärer skulle kunna ha en egen bok 
Första meningen: "..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar