måndag 29 februari 2016

Askfödd

Askfödd är första delen av en ny spännande fantasyserie. Bokens huvudpersoner är Laia och Elias och de berättar vartannat kapitel ur sin synvinkel. Laia tillhör släktet de lärda, som fråntagits självständighet och liv när Krigarna tog makten för århundraden sedan. Elias är såklart en av Krigarna. När boken börjar går han sista året på Blackliff, skolan som lär upp krigareliten till att bli snabba, målmedvetna mördare. Vad ingen vet om, inte ens Elias bästa vän Helena, är att han bara vill bort. Han vill inte vara ett vapen i maktspelet. Natten då han tänkt fly får han besök av auguren Cain, som försöker övertala honom om att inte fly. Augurer är varelser med magiska krafter, som kan se i framtiden och läsa tankar.

Ungefär samtidigt, i en annan del av staden, dödas Laias morföräldrar och hennes bror Darin kidnappas av krigarna. Laia lyckas nätt och jämnt fly men vet inte hur hon ska klara sig på egen hand, eller än mindre hur hon ska lyckas rädda sin bror. Hon vet att det ryktas om att motståndsrörelsen befinner sig i katakomberna så hon ger sig av ditåt för att leta reda på dem och kräva deras hjälp. Både Elias och Laia råkar ut för många saker och det visar sig att ingen av dem riktigt kan lita på människorna i deras närhet. De används som brickor i ett mycket större spel än någon av dem först kunnat ana. Men kanske kan de lita på varandra?

En mestadels spännande bok som tyvärr är lite seg och upprepande emellanåt. I början irriterar jag mig mycket på Laia, men hon växer i takt med boken. En annan sak som är lite trist är allt tjatande om våldtäkter och bordeller och hur de målas upp som normalt. Det finns inte många kvinnor i boken vilket är lite tråkigt, men de som finns med hör till de intressantaste karaktärer, både de onda och de goda. 


Titel: Askfödd
Författare: Sabaa Tahir
Antal sidor: 508
Utgivningsår: 2016
Plus: Trovärdiga vändningar
Minus: Våldtäkter & prostitution


/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar