onsdag 25 januari 2017

Mellan vinter och himmel”Han blundar när han slår 
det sista ackordet på gitarren.”Efter att ha läst Elin Bengtssons Ormbunkslandet blev jag sugen på att läsa hennes debut Mellan vinter och himmel.

Boken handlar om Martin, Andreas, Sara och Mari. Eller boken handlar om en ung människa som ska dö och hans omgivning. Andreas går i nian och har cancer, till våren ska han dö. Men nu är det vinter. Martin är Andreas storebror, men inte han är mesta arg på Andreas för att han inte tar tag i sitt liv. Det lilla han har kvar. Sara är Martins flickvän som har svårt att förstå varför Martin inte bara tar kontakt med Andreas. Att fråga om han vill se en film är väl inte så svårt? Sen har vi Mari, Andreas läkare som ser ut att tänka nått i stil med ”för helvete, Mari. Han är bara sjutton. Och bror till din patient”.

Jag tyckte om Mellan himmel och vinter, den visar trovärdigt hur cancer påverkar flera människor och inte bara den som fått diagnosen. Jag gillar också att den inte är en snyft-bok utan att den tar upp de andra känslorna. Självklart är det sorgligt och hemskt och orättvist och och skit att Andreas ska dö, men Martins förakt inför sin bror målas ut på ett sätt som jag tror inte är helt ovanligt. Även om Martin älskar sin bror finns det andra svarta känslor som inte är lika lätta att prata om.

Vill du läsa en bra bok som inte är så lång är Mellan himmel och vinter ett bra val.

Författare: Elin Bengtsson
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 141
Plus: Det här är ingen snyftbok om cancer
Minus: Jag gillar alla karaktärerna men boken är lite kort för att alla ska få komma fram.
Första meningen: ”Han blundar när han slår det sista ackordet på gitarren.”

/Fia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar