fredag 17 februari 2017

Golden boy - ljudet av något som spricker

“Min bror får A i alla ämnen och
är alltid trevlig mot alla”

I Golden boy får vi möta Max. Han är snygg, snäll, smart och populär. Han kan få i princip vilken tjej som helst, men han låter det aldrig gå längre än till kyssar. För Max har nämligen en hemlighet, som bara den närmsta familjen och bästa barndomskompisen Hunter känner till; Max är intersex. XX och XY på samma gång.

Detta är något familjen väldigt sällan talat om och det är först nu i puberteten som Max på allvar måste förhålla sig till det, till följd av skenande hormoner och nya känslor. Precis i början av boken utsätts Max för våldtäkt, av Hunter. Detta utlöser en ström av känslor och funderingar hos Max, som nu på allvar måste börja fundera på vem han är och vem han vill vara.

Bokens berättare skiftar mellan Max, mamma Karen, lillebror Daniel, Sylvie, läkaren Archie och pappa Steve. Emellanåt ger det väldigt mycket att få ta inblick i olika människors tankar och reaktioner, men stundvis blir det lite rörigt.

Jag gillar boken väldigt mycket och slukar den på två dagar, trots att den är ganska lång. Det är omöjligt att inte både glädjas och lida med Max i hans jakt på sig själv och någon slags acceptans.

Författare: Abigail Tarttelin
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 428
Plus: En bok som ger nya perspektiv
Minus: Lite seg mot slutet
Första meningen: “Min bror får A i alla ämnen och är alltid trevlig mot alla”

/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar