måndag 22 januari 2018

The Hate U Give

"Jag borde inte ha följt med på den här festen"


16-åriga Starr bor i "slumområdet" Garden Heights, men går på en dyr privatskola nästan en timme bort. Det är som två kolliderande världar. I skolan är hon en av få svarta elever och hon måste hela tiden tänka sig för gällande vad hon säger och hur hon säger det, så att hon inte framstår som en "arg svart tjej". Hemma får hon inte framstå som att hon blivit för präglad av sina vita, rika klasskompisar.

Sedan barnsben har hon fått lära sig hur hon ska bete sig om hon nånsin blir stoppad av polisen: Håll händerna synliga, inga snabba rörelser, inga ifrågasättanden. När en fest spårar ur flyr hon med barndomsvännen Khalil i hans bil. När de blir stoppade av en polis gör Starr precis som hon blivit lärd, men Khalil blir skjuten i ryggen och dör, trots att han inte gjort något fel.

En väldigt bra bok som tar upp komplexa frågor gällande rasism, orättvisor och vithetsnorm. Jag tror att boken kan vara en ögonöppnare för många, även om det förstås inte går att sätta ett direkt likhetstecken mellan en amerikansk och en svensk kontext.

Utöver att det är en viktig bok just för ämnena den tar upp så är det också bara en väldigt bra bok om en tonårstjej och hennes liv, familj, vänner och kärlek. Gillar flera av karaktärerna väldigt mycket. Sen finns det en del köns/stereotypa grejer med i boken som jag gärna skulle sluppit, men ingenting kan väl vara perfekt..

Författare: Angie Thomas
Antal sidor: 446
Utgivningsår: 2017
Minus: Är inte helt förtjust i översättningen av Amanda Svensson
Första meningen: Jag borde inte ha följt med på den här festen

/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar