fredag 18 maj 2018

Kärlek, hat och andra filter

"Ödet suger."


Maya Aziz går sista året på High school i en småstad i Illinois. Hennes föräldrar kom till USA från Indien när dom var unga och har en lite mer konservativ syn på saker och ting än vad Maya har. Maya är väldigt lydig, men några hemligheter har hon ändå, t.ex. att hon vill flytta till New York och gå på filmskola istället för att följa hennes föräldrar och bli advokat eller något annat tråkigt, men passande. Kommer föräldrarna att godkänna hennes önskan?

Maya är van vid att det inte händer så mycket spektakulärt i hennes liv (hon får ju inte ens gå på skolbalen), utan det är bästisen Violet som får stå för dramatiken. Men så tvingas hon med på ett indiskt bröllop, där hon träffar Kareem. En helt klart passande kille; indisk, muslim, går på en fancy skola. Dessutom är han inte det minsta tråkig och Maya märker att hon trivs väldigt bra i hans sällskap.

Men (såklart finns det ett men) Maya är egentligen intresserad av en annan kille, Phil. Han är omöjlig på så många sätt. Han är amerikan, icke-muslim, stjärna i fotball-laget och dessutom ihop med Lisa. Fast ändå verkar det som att han börjat intressera sig mer och mer för Maya, eller inbillar hon sig bara?

Det jag verkligen gillar med "Kärlek, hat och andra filter" är att författaren lyckas balanserar sockersöt romantik med allvarliga ämnen som rasism, kulturella skillnader och att få gå sin egen väg i livet.

Författare: Samira Ahmed
Antal sidor: 292
Utgivningsår: 2018
Plus: Det kommer inte direkt ut många ungdomsböcker på svenska där huvudpersonen har indiskt ursprung (eller annat minoritetsursprung för den delen)
Minus: Lite sliskigt ibland med meningar i stil med "hans tajta tröja visade upp de breda musklerna"
Första meningen: "Ödet suger"

/Lina

Boken är köpt hos Adlibris men finns också på Bokus eller ännu bättre, att låna på bibblan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar