onsdag 23 september 2015

Höstläsning Röd drottning

Ute faller regnet och inne står böckerna och kallar på mig.

Just nu läser jag Röd drottning av Victoria Aveyard. Den handlar om 17-åriga Mare Barrows som lever i en värld strikt uppdelad mellan Silvrar och Röda, där Silvrarna är gudalika människor med fantastiska förmågor som exempelvis att kunna kontroller eld eller metall, att styra över växtlighet, att hela sjuka eller att kunna styra människors tankar. Det är såklart Silvrarna som har makten och de röda är i det närmsta förslavade och tvingas ut i krig då de fyller 18, om de inte har ett arbete. Men arbetstillfällena är få och Mare har ingen speciell talang, förutom att stjäla. Hon vet att hon, likt hennes äldre bröder, kommer tvingas ut i fronten.

När hennes bästa vän får veta att han skickas till kriget bestämmer hon sig för att göra något. En sak leder till en annan och plötsligt har hon lyckats hamna i det kungliga slottet som tjänare. Väl där visar det sig att hon bär på en egenskap hon omöjligen borde kunna ha. Kommer hon kunna hjälpa sitt folk? Vem kan hon lita på?
När jag läser kan jag inte låta bli att dra paralleller mellan "öst" (röda) och "väst" (silvrar) i vår verklighet. Hur människor i fattiga länder utnyttjas och exploateras för att andra ska ha det bättre.

Detta är första delen i en planerad serie. Dystopi möter fantasy möter kärlekstriangel möter spänning!

Röd drottning

/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar