torsdag 15 oktober 2015

Enklav

Jag har verkligen en förkärlek för dystopier av olika slag.  Ingen har hittills varit lika bra som Hungerspelen, men ibland är det bra nära.

Enklav utspelar sig någon gång i framtiden, efter att jorden har råkat ut för något hemskt som gör att det är gifitigt på yta. På grund av detta lever människor under jorden, i så kallade Enklaver. Det är i en enklav som Spadertvå vuxit upp. Där blir människorna aldrig äldre än 25 och det beror förstås på att de är undernärda och aldrig någonsin ser solljus - men det vet invånarna i enklaven såklart inte om. Spadertvå har uppfostrats till att bli jägarinna, det innebär att hon tillhör en grupp i enklaven som ger sig ut i de mörka underjordiska tunnlarna för att leta efter föda, men ännu viktigare - att hon krigar mot alla eventuella hot mot Enklaven. Det största hotet är de så kallade Missfostrerna som är någon slags muterad människorras som bara går på instinkt - att döda, såväl djur som människor. Någon slags zombielik varelse helt enkelt.

När Spadertvå väl är färdiglärd som Jägarinna paras hon ihop med Tålig, för man beger sig alltid ut i tunnlarna två och två. Tålig är inte född i enklaven utan kom dit när han var barn. Han har inte många vänner och pratar inte så mycket, men i samband med att Spadertvå paras ihop med honom får hon veta en massa saker om livet bortom enklaven, t.ex. påstår Tålig att han föddes ovan jord... Kan det verkligen vara sant? Kan det vara så att det finns något annat än de mörka tunnlarna?

En spännande och ganska orginell dystopi med mycket action. Del två, Utpost, är beställd till biblioteket!

 
 
/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar