tisdag 22 mars 2016

Miriam om natten


"JAG KÖPTE EN röd basker på Myrorna 
och tänkte på saker som förändrar livet” 
En kväll på studentnationen får Miriam syn på en kvinna i baren, en kvinna som Miriam inte kan släppa och som förföljer med henne i tanken. På samma nation några kvällar senare ser hon henne igen och när kvinnan försvinner följer Miriam efter ut i natten. Och tur är det, för när kvinnan (som heter Sofia de Ron) kaster sig i Fyrisån är Miriam på plats och kan dra upp henne. På sjukhuset uppger hon för kvinnan familj att de är nära vänner, och karusellen är igång. Vad ska hända om Sofia vaknar ur koman?

Jag tyckte om boken då den känns sagolik och just därför har jag svårt att förstå andra recensioner som tycker att den är för osannolik. Hur verkliga är egentligen alla andra berättelser? Miriam funderar kring identitet och vem hon vill vara när hon vandrar runt i sin nya stad (Uppsala), plötsligt dyker den här ”möjligheten” upp och hon tar den. Sofia öppnar en dörr till ett nytt umgänge, en ny stad och en helt ny Miriam.

Boken är lätt att ta sig igenom och har ett tydligt driv framåt, har du inte läst på länge och vill komma igång? Läs om Miriam och Sofia de Ron.

Titel: Miriam om natten
Författare: Maria Nygren
Antal sidor: 248
Utgivningsår: 2014
Plus: Miriam har diabetes, ovanlig men viktig vardagsskildring
Minus: Att alla recensioner är lite negativa kring storyn; orättvist tycker jag 

/Fia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar