tisdag 22 mars 2016

Jack

Jack är huvudperson i Christina Lindströms nya bok. Han går på gymnasiet och gillar sport. Han är duktig på innebandy och en av de snyggaste och populäraste killarna på skolan. Han kan praktiskt taget välja och vraka bland tjejerna, så när han på en fest faller handlöst för Freja blir hans kompisar aningens förvånade. Freja är nämligen inte alls som Jacks vanliga stereotypt snygga brudar. Med Freja finns det något mer. Något större. Men så börjar Jacks förflutna hinna ikapp. På mellanstadiet var han en mobbare och på högstadiet blev han involverad i nazistiska kretsar. 

Jack själv försöker väl egentligen mest låta bli att tänka på vem han en gång var eller försvara sig med att det inte var så illa och att det var längesen. Och till viss del har han förstås rätt. Men kommer Freja att vara lika förlåtande när sanningen når fram till henne?

Jag tycker mycket om den här boken. Den är allvarlig och rolig på samma gång. Trots att kärlekshistorien är bokens huvudtema så smyger sig mycket annat viktigt in.  Jack är på många sätt väldigt osympatisk men gillar jag honom ändå.

JackTitel: Jack
Författare: Christina Lindström
Antal sidor: 267
Utgivningsår: 2016
Plus: Lyckas kombinera det roliga med det allvarliga på ett bra sätt
Minus: Är inte Freja något av en manic pixie dream girl?
Första meningen: "Med fötterna upplagda på sätet framför mig halvligger jag på spårvagnen på väg till skolan och läser Aftonbladets sportnyheter i mobilen."

/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar