fredag 27 maj 2016

Om jag var din tjej

“Bussen luktade av mögel, 
maskinolja och svett”

Efter en brutal misshandel flyttar Amanda Hardy från sin mamma till sin pappa i den amerikanska södern. Här ska hon få en chans att gå klart sista året på high school. Hennes bakgrund är kantad av mobbning och ett självmordsförsök till följd av allt som varit. Amanda fick namnet Andrew då hon föddes, men har alltid vetat att hon är en tjej, även om det tog ett tag att våga. Nu har hon genomgått hormonbehandling och könskorrigering och passerar som kvinna.

Tanken är att Amanda ska bo hos sin pappa, hålla sig i bakgrunden och bli klar med skolan för att sen starta livet på riktigt. Men det blir förstås inte så. De nya klasskamraterna har ingen aning om hennes bakgrund och trots att Amanda försöker hålla sig undan så får hon snabbt ett gäng vänner men även några beundrare. Hon förälskar sig i en av dem, Grant, men förstår att hon förr eller senare måste berätta sanningen för honom.

En väldigt bra bok som ger insikt i hur det kan vara att växa upp som transperson. Tyvärr är boken väldigt full av könsstereotyper och är dessutom väldigt amerikansk vilken emellanåt gör den svår att relatera till. Men den här typen av böcker behövs. Det är viktigt med nya perspektiv och synliggörandet av människor.

Författare: Meredith Russo
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 273
Plus: Efterordet, läs!
Minus: Dialogerna är emellanåt ganska krystade
Första meningen: Bussen luktade av mögel, maskinolja och svett

/Lina

PS Vill du veta mer om trans klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar