onsdag 6 juli 2016

The Selection - Ceremonin

“När brevet kom blev mamma helt lyrisk”


Den här nya serien beskrivs som en mix av Hungerspelen och The Bachelor. Det är inte svårt att förstå varför. Den dystopiska världen som Kiera Cass målar upp har genomlidit ett tredje världskrig och världskartan har ritats om. Det som en gång var USA heter nu Illéa och är ett kungadöme med stora sociala orättvisor. Människor delas in enligt ett kastsystem från 1 - 8. Prinsessor som föds får gifta sig med prinsar i andra länder för att upprätthålla goda relationer i en värld präglad av oro. Prinsar däremot gifter sig med en flicka av folket. Alla inom rätt ålderspann får skicka in sin ansökan och slutligen hamnar 35 utvalda i palatset där de tävlar om prinsens kärlek. I palatset lever alla i en ofattbar lyx. En gång i veckan sänds Rapport från huvudstaden där folket får veta hur det går i urvalet. Nästan som i en realityserie. Nu är det dags igen för första gången på många år.

America Singer tillhör kasten 5. Hon och hennes familj är konstnärer och sångare. Som femma har man det inte jättebra ställt. Under de värsta perioderna svälter man. America har en hemlig relation med sin brors kompis Aspen. Han är en sexa och alltså ännu fattigare än hon, men America bryr sig inte. Det är med honom hon har sin framtid.

Pressad av sin mamma, detta är trots allt en chans att komma bort från fattigdomen, skickar America in ansökan utan att tro att hon ska gå vidare. Men det gör hon förstås. Och väl framme på palatset vänds hennes värld upp och ner. Ingenting är som hon trodde.

Författare: Kiera Crass
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 297
Plus: En spännande bladvändare som jag fastnar i direkt
Minus: Det är lite väl ytligt emellanåt och många karaktärer är väldigt endimensionella
Första meningen: “När brevet kom blev mamma helt lyrisk”

/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar