måndag 19 juni 2017

Vända världen rätt

"Jag är ingen taskig människa, men jag är på väg att göra något taskigt"
Libby ska äntligen börja gå i vanlig skola igen. Efter att hennes mamma dog försökte Libby fylla hålet med mat, vilket ledde till att hon utsågs till Amerikas tjockaste tonåring då hon till sist inte kunde lämna huset, utan blev tvungen att lyftas ut med hjälp av en lyftkran. Libby är fortfarande tjock med sin 140 kilon, men kan komma och gå som hon vill, dansa och allt annat som van omöjligt när hon var fast i sängen. 

Populära Jack lider av svår ansiktsblindhet, han kan inte ens känna igen sina vänner eller familj utan måste ta hjälp av attribut som frisyrer och sannolikhet för att lista ut vem det är han pratar med. Han har aldrig berättat för någon om sin sjukdom, utan ser istället till att hålla sig väl med alla, men att aldrig riktigt släppa in någon. 

Libby är stark och smart och har alltid en kvick replik att svara med när någon behandlar henne eller någon annan illa. Vilket Jack gör i början av boken. Han får dock även möta hennes näve, vilket leder till att föräldrarna kopplas in och de två tvingas umgås på eftermiddagarna i en grupp med andra som misskött sig. Sakta börjar en slags vänskap växa fram mellan de båda, en vänskap som kanske kan bli till något mer? 

I denna fina bok får man lära känna Libby och Jack, deras väg till självacceptans, hantering av sorg och att våga möta sig själv och andra. 

Författare: Jennifer Niven
Utgivningsår: 2017
Antal sidor: 455
Plus: Respektfull beskrivning av människor som inte är som alla andra
Första meningen: "Jag är ingen taskig människa, men jag är på väg att göra något taskigt"

/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar