måndag 25 september 2017

Ett litet liv


"Den elfte lägenheten hade bara en enda garderob, däremot hade den en skjutdörr av glas till en liten balkong, från vilken han såg en man tvärsöver gatan sitta utomhus och röka i bara t-shirt och shorts trots att det var oktober"
Jude, Willem, JB och Malcom har alla olika bakgrund när de träffas på college och utformar en stark vänskap, som kommer att sträcka sig under decennier, om än med en del gropar på vägen. I bokens början är de i slutet av 20-årsåldern och har alla börjat arbeta i New York. Jude på åklagarmyndigheten, Willem på restaurang i väntan på att han ska få en roll i någon pjäs, Malcom som arkitekt och JB som som tar ströjobb vid sidan om konsten.

De är i det riktiga vuxenlivets början, men snart står det klart att barndomens traumatiska händelser kan prägla en väldigt hårt och göra ett vanligt vuxenliv omöjligt. Sakta får vi ta del av det pussel som är Judes bakgrund, något han alltid varit väldigt privat om. Till den grad att han inte lyckats bearbeta vad som hänt honom.

Trots att Jude som vuxen är väldigt framgångsrik i sin karriär och även utvecklar flera nära vänskapsrelationer så ligger barndomstraumat alltid nära honom och påverkar honom starkt. Och Judes mående påverkar i sin tur de övriga tre vännerna.

En väldigt gripande bok, både i det sorgliga och i de fina relationerna. Till en början fick jag lite samma känsla som jag fick av Stoner av John William, men ca 200 sidor in är jag bara helt fast i den här berättelsen, det finns inget annat. Det enda jag saknar är nog djupare insikt i JB och Malcoms liv. Det börjar som en berättelse om de fyra kommer snabbt att mest handla om Jude och ganska mycket om Willem, eftersom han är den som står Jude närmst.


Författare: Hanya Yanagihara
Utgivningsår: 2016
Antal sidor: 732
Plus: En bok som verkligen väcker tankar och känslor.
Minus: Stundvis seg och tjatig med upprepningar och "samma" dialog flera gånger.
Första meningen: "Den elfte lägenheten hade bara en enda garderob, däremot hade den en skjutdörr av glas till en liten balkong, från vilken han såg en man tvärsöver gatan sitta utomhus och röka i bara t-shirt och shorts trots att det var oktober"

/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar