onsdag 27 december 2017

Stanna hos mig

Stanna hos mig utspelar sig framförallt under 80-talet i Nigeria. Den handlar om Yejide & hennes man Akin. De träffas när Yejide har något år kvar på universitetet, så hon är ganska ung och oerfaren. Paret gifter sig och lever ett gott medelklassliv, men det finns någonting som stör. Yejide har efter flera års äktenskap inte blivit gravid ännu. Förutom att det är jobbigt för paret är det nästan ännu värre för släkten som börjar bli allt mer påträngande i sin önskan om att Yejide ska föda ett barn.

80-talet i Nigeria är en tidvis turbulent tid, både politiskt och socialt. Nya moderna värderingar trängs med gamla traditionella. När Yejide och Akin gifte sig enades de båda om att leva monogamt, vilket många gör i Nigeria vid den här tiden, samtidigt som det inte är ovanligt att en man har flera fruar.

Efter fyra år utan ett barn mer eller mindre tvingar släkten Akin att ta en andra fru. De har redan hittat en lämplig, Funmi. Deras förhoppningar är att hon ska föda ett barn. För om paret inte har något barn måste det ju bero på Yejide, det kan omöjligt vara Akins fel… Det är otänkbart att han, den äldste sonen, ska vara barnlös. Nu börjar Yejide bli desperat, för hon vet att enda sättet att bli av med Funmi, som inkräktar mer och mer på hennes liv, är att bli med barn. Men ingenting händer förrän Yejide är otrogen...

En gripande bok om kärlek, sorgen över ofrivillig barnlöshet, hur desperation får en att ta dumma beslut och även hur hemligheter kan slita människor isär.


Författare: Ayòbámi Adébáyò
Titel: Stanna hos mig
Antal sidor: 341
Utgivningsår: 2017
Plus: Jag har inte läst så många böcker som utspelar sig i Nigeria, så det var intressant att lära sig mer om en annan kultur.

/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar