måndag 18 juni 2018

Trettonde sommaren






"Sandra gav mig sommartiden som en present."






Sandra och Angelica är kusiner, födda på samma dag, men med ett års mellanrum. Under somrarna, hos morfar på landet, är de oskiljaktiga. Angelica, den yngre av de två, är lugn och ordentlig. Gör som hon blir tillsagd, är lätt att handskas med. Sandra däremot är vild och temperamentsfull. Hon får ibland hemska utbrott.

Denna sommaren ska allt komma att förändras. Sandra är som förbytt; lydig och duktig precis som Angelica brukar vara. Men ensam med Angelica visar hon sitt vanliga jag. Det är bara framför de vuxna som hon spelar rollen de vuxna gärna vill se.

På många sätt är detta en väldigt bra och spännande bok. Det destruktiva ligger i luften och som läsare förstår man från början att något kommer gå hemskt fel, men man hoppas ändå att Angelica ska våga stå emot Sandra. De båda kusinerna hamnar i en nedåtgående spiral som verkar omöjlig att ta sig ur.

Tyvärr är det väldigt tråkigt hur denna boken osar av fetthat. Tant Rut beskrivs liksom så vidrigt hela tiden och det är tråkigt och fantasilöst av författaren att inte kunna komma på något mer nyskapande. Mobbning mot tjocka, fetthat och skammandet har liksom gjorts så jävla många gånger förut och även om det är pinsamt vanligt i både barn och ungdomsböcker än idag så var det ett extremt frossande i det i denna bok. Jag skulle tyvärr inte rekommendera boken till någon p.g.a. det. Synd.

Författare: Gabriella Sköldenberg
Antal sidor: 229
Utgivningsår: 2018
Första meningen: "Sandra gav mig sommartiden som en present."
Få tag på boken: Om man tvunget vill köpa den så kan man göra så på exempelvis Adlibris

/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar