fredag 21 september 2018

Blå - Maja Lunde


"Ingenting stoppade vattnet, man kunde följa det från fjället till fjorden; från snön som föll från molnen och la sig på topparna, till ångan som steg över havet och åter bildade moln"





I Maja Lundes senaste bok Blå får vi följa två parallella historier; den om den norska miljökämpen Signe som på ålderns höst fortfarande brinner av aktivism och den om David som 25 år senare befinner sig med sin lilla dotter Lou på flykt från torkan i Frankrike. 

I framtiden regnar det nästan aldrig och den glödande solen torkar ut land efter land, stad efter stad. David har separerats från sin fru Anna och ettåriga son, men har bestämt att de ska mötas vid ett flyktingläger. När David kommer fram finns Anna inte där men David vill inte ge upp hoppet. Tanken är att de ska ta sig till något av Vattenländerna. 

Det är en välskriven bok som tar upp viktiga frågor om miljöförstörelse, naturkatastrofer och hur det människan gör idag kan ha hemska konsekvenser för framtiden. Extra aktuell blir den förstås i skuggan av sommarens hetta och många stora skogsbränder. 

Författare: Maja Lunde
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 355
Plus: Längst baken finns en källförteckning över Maja Lundes främsta inspirationskällor. Dessutom får boken en att tänka.
Minus: Jag vill så gärna veta att det finns ett lyckligt slut med vatten för alla, men lämnas oviss.
Första meningen: "Ingenting stoppade vattnet, man kunde följa det från fjället till fjorden; från snön som föll från molnen och la sig på topparna, till ångan som steg över havet och åter bildade moln"

/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar